NieuwsOp de slider plaatsen

Gemeente beantwoordt vragen bewoners (deel 4)

Na een oproep zijn er diverse vragen binnengekomen over de verkeerssituatie in de wijk. De gemeente heeft alle vragen schriftelijk beantwoord. Hieronder de verschillende vragen en antwoorden.

VRAAG 11

Hoe waarborgt de wethouder de bereikbaar van het Paleiskwartier nu het steeds drukker wordt? Je hebt nu vaak te maken met een verkeersinfarct. En wat zijn de mogelijkheden om verkeersdrempels te maken om hardrijden tegen te gaan?

 

ANTWOORD 11 GEMEENTE

Zie algemene toelichting op langere termijn visie Paleiskwartier in apart bericht.

Verkeersdrempels zijn niet toepasbaar op alle wegen. Op de wegen waar de doorstroming en afwikkeling van verkeer belangrijk is (zoals Magistratenlaan) zijn drempels niet gewenst. Dit zijn vaak ook de calamiteitenroutes van de hulpdiensten (politie, brandweer, ambulance). Daarom worden drempels vaak aangelegd in de woonbuurten waar de verkeersdeelnemers met auto/fiets/voetganger vaak gebruik maken van dezelfde wegverharding.

 

VRAAG 12

Is het mogelijk een aansluiting te maken van de Magistratenlaan op de Vlijmenseweg? Er ligt daar al een aansluiting voor fietser.

 

ANTWOORD 12 GEMEENTE

Het is niet gewenst om het verkeer vanaf de Magistratenlaan op de Vlijmenseweg aan te sluiten . Naast de beperkte ruimtelijke mogelijkheden, krijgen je hiermee ook een ongewenst verschuiving van het verkeer naar de Binnenstad/Centrum. De Magistratenlaan is een doorstroomas en zorgt dat het verkeer uit het Paleiskwartier snel en veilig naar de Randweg en omliggende snelwegen afgewikkeld kan worden. Voor fietsers is deze aansluiting wel gewenst ivm directheid van fietsroutes.

De gemeente vindt een aansluiting van de Magistratenlaan op de Vlijmenseweg onwenselijk.

 

VRAAG 13

Wanneer wordt het fietstunneltje van Willemspoort-Noord naar het JBZ eindelijk aangepakt? Deze tunnel maakt het voor voetgangers en fietsers veel makkelijk om het JBZ te bereiken.

 

ANTWOORD 13 GEMEENTE

De fietstunnel van Willemspoort naar JBZ was oorspronkelijk nooit bedoeld als fietstunnel maar als koppeling tussen twee ondergrondse parkeergarages. De parkeergarages zijn nooit ontwikkeld dus de tunnel heeft een andere bestemming gekregen. Daarom is de tunnel (qua hellingbanen) minder geschikt voor fietsers en mindervaliden. In Q1 2025 wordt de helling aan de Willemspoort Noordzijde al wel verbeterd en opgeknapt (fase1). Hierdoor komt er wel een flauwer trapje aan de JBZ-zijde. Aan de zijde van het nog te ontwikkelen Willemspoort Zuid moet de hellingbaan nog beter ingepast worden (fase 2) . Maar deze gehele helling aan JBZ-zijde kan pas worden verbeterd als het totale woningbouwplan Willempoort Zuid start. Dan zal de entree van de parkeergarage op de definitieve plaats komen te liggen en dán kan ook de fietstunnel aan JBZ-zijde verbeterd worden. Dit kan nog wel enkele jaren duren.
De fietstunnel van Willemspoort naar JBZ was oorspronkelijk nooit bedoeld als fietstunnel.
VRAAG 14

Wanneer worden er maatregelen genomen om de verkeers- en geluidshinder van de randweg te verminderen? Het lijkt nu vaak een racebaan. Kunnen er snelheidscamera’s worden geplaatst?

 

ANTWOORD 14 GEMEENTE

Snelheidscamera’s zijn niet van de gemeente, maar van het Openbaar Ministerie. Zij bepalen of en waar flitskasten geplaatst worden. Hiervoor worden diverse criteria gehanteerd waaronder snelheidsovertredingen, aantal ongevallen op kruispunten, vormgeving van de rijbaan etc. Voor het OM is er (nog) geen urgentie om de Randweg te voorzien van flitskasten ivm te hoge snelheden.