NieuwsOp de slider plaatsen

Gemeente beantwoordt vragen bewoners (deel 1)

Na een oproep zijn er diverse vragen binnengekomen over de verkeerssituatie in de wijk. De gemeente heeft alle vragen schriftelijk beantwoord. Hieronder de verschillende vragen en antwoorden.

 

VRAAG 1

Bij veel garages is het uitrijden van auto’s gevaarlijk voor fietsers. Auto’s die de helling opkomen, belanden bijna direct op het fietsdeel van de weg. Dit doet zich met name voor bij de parkeergarage Onderwijsboulevard/Hofplein. Onlangs is er ook een ongeluk gebeurd. Wat kan er worden gedaan om het veiliger te maken?

 

ANTWOORD 1 GEMEENTE

Bij het ontwerp van gebouwen (bouwvergunningen) wordt door de gemeente meegekeken hoe een parkeergarage ontsluit. Dit heeft dan te maken met het ontwerp van de parkeergarage zoals de steilheid van de helling, een horizontaal vlak voordat met de openbare ruimte oprijdt, het uitzicht vanuit de parkeergarage als ze eenmaal op begane grond zijn,  etc. Na realisatie blijkt dat bewoners/bezoekers zo’n hellingbaan spannend vinden en met hoge snelheid omhoog rijden. Hierbij zijn ze meer geconcentreerd op het naar boven rijden dan dat ze ook voorrang moeten geven aan kruisende voetgangers en fietsers.

In sommige situaties hebben we de VvE geadviseerd om aan de binnenmuur van de garage (op eigen terrein) een verkeersspiegel te hangen (zodat ze voetgangers beter zien) en in andere situatie gedogen we het plaatsen van bloembakken aan weerszijden de buitenkant van de garagemuur zodat de voetgangers iets verder van de uitrit lopen. Het blijft echter een kwestie van gedrag van de automobiliste.

Voorbeeld uitrit parkeergarage Magistratenlaan. Pandeigenaar attendeert voetgangers op ludieke wijze en gemeente gedoogd bloembakken om te voorkomen dat voetgangers ‘strak’ langs de gevel lopen en voorkomt dat voetgangers sneller in conflict komen met uitrijdend verkeer.  

 

VRAAG 2

Het verkeer op de Magistratenlaan gaat flink toenemen door de plannen voor een autoluwe binnenstad. Wat betekent dit voor de luchtkwaliteit voor bewoners van het Paleiskwartier. En wat zijn de gevolgen voor natuurgebied De Gement?

 

ANTWOORD 2 GEMEENTE

De effecten op geluid en luchtkwaliteit zijn op dit moment nog niet allemaal concreet in beeld gebracht. Dat zijn nog zaken die nader moeten worden onderzocht.

 

VRAAG 3

Onlangs is de uitvoegstrook van de parkeergarages Belverde en Terrazo ingekort. Zo kon een derde oversteekplaats voor studenten van het KW1C worden gemaakt. In de praktijk blijkt dat studenten hiervan nauwelijks gebruikmaken. Tegelijk zorgt de korte uitvoegstrook van auto’s voor onveiligere situaties. Kan dit worden teruggedraaid?

 

ANTWOORD 3 GEMEENTE

De oversteeklocatie aan de Vlijmenseweg is een proefopstelling die van augustus tot medio eind oktober 2024 duurt. De studenten van KW1 lopen vanuit het station naar KW1. Hierbij moeten ze de Vlijmenseweg oversteken naar de toegangspoort achter de bushalte. Hiervoor kunnen de overstekende voetgangers omlopen naar een bestaande fietsoversteek of naar de verkeerslichten aan de Onderwijsboulevard. Alle voetgangers (niet alleen studenten!!) kiezen de kortste route van A naar B. Maar bij Vlijmenseweg moeten ze 3 rijstroken oversteken en moeten hierbij in het midden van een rijstrook wachten op kruisend autoverkeer. Door de hele lange uitvoegstrook naar de parkeergarage in te korten kunnen we (afhankelijk van de proef) een middeneiland aanleggen en zorgen dat voetgangers veilig een 50 km/uur weg kunnen oversteken. De resterende lengte van de uitvoegstrook is nog ruim voldoende maar de bewoners zullen hier aan moeten wennen. Er is geen sprake van onveiligheid voor de uitvoegende automobilisten. Er is wel sprake van onveiligheid voor de vele jeugdige overstekende voetgangers.

Afbeelding proefopstelling Vlijmenseweg bij Koning Willem 1